Je lepší bunda z hovězí, nebo z telecí kůže?

Toužíte po kožené bundě, ale tápete nad tím, jakou konkrétní kůži zvolit? Přečtěte si tento článek, v němž porovnáváme vlastnosti telecí a hovězí usně. Právě na tyto materiály můžete při hledání kožené bundy narazit nejčastěji. Přestože oba pochází ze skotu, jejich vlastnosti se v důsledku odlišného stáří liší.

Teletina je useň získaná z domácího skotu mladšího než 6 měsíců. Useň z dospělého skotu označujeme jako hovězina. Pojďme se podívat, v čem jsou tyto materiály podobné a co je naopak odlišuje.

Vzhled

Při výběru kožené bundy či křiváku vás patrně zajímá, jak bude váš nový módní kousek vypadat. Největší vliv na vzhled usně má rozmístění kožních pórů. Jejich počet zůstává po celou dobu života skotu stejný, rozdíl je ale v jejich hustotě.

Telecí useň má jemné póry, které se nachází ve velmi těsné blízkosti. Okem jsou sotva viditelné, proto je teletina jemná a hladká.

Se zvyšujícím se věkem skotu se póry jeho kůže rozšiřují, čímž se stávají viditelnější. Hovězina je proto na dotek drsnější. Na jejím povrchu mohou také být vrásky, pihy nebo vrypy, které jsou důsledkem delšího života zvířete. Tyto nedostatky je možné do určité míry odstranit v průběhu zpracování kůže.

Odolnost

Některé testy prokázaly, že teletina je v tahu pevnější než hovězina. Toto tvrzení je ale třeba brát z rezervou. Záleží na celém procesu výroby bund (od zpracování kůže po ušití samotného oděvu).

Obecně lze říct, že jak telecí, tak hovězí kůže patří mezi velmi odolné materiály. Teletina je houževnatá díky své „panenské“ pružnosti, hovězina díky své robustnosti. 

Životnost

Bundy z hověziny a teletiny mají obrovské předpoklady pro dlouhou životnost. Abyste s nimi ale mohli dělat parádu několik dlouhých let, musíte jim věnovat adekvátní péči. Tu podrobně rozebíráme v článku Jak pečovat o kožené oděvy a co jim škodí.

Mějte ovšem na paměti, že se jedná o přírodní materiál, jehož póry nasávají prach, nečistoty i mastnotu. Nečekejte tedy, že vaše kožená bunda bude po celou dobu stejná. Naopak.

Skvělou zprávou ale je, že zub času kůži celkem prospívá. Čím víc budete bundu z teletiny nebo hověziny nosit, tím víc se přizpůsobí vaší postavě. Bunda taky časem získá charakteristickou patinu, která jí přidá na originalitě.

Cena

Telecí kůže je oproti hovězině nanejvýš poloviční. Z jednoho telete lze tedy získat mnohem méně usně než z dospělé krávy. V důsledku toho se teletina řadí ke dražším druhům usní.

Cenu kožené bundy ale ovlivňuje velké množství faktorů. Mohou mezi ně patřit náklady na výrobní procesy koželužen, ale také marže různých oděvních značek. Není proto neobvyklé, že narazíte na bundu z hovězí kůže, jejíž cena je vyšší než bunda z teletiny.

Která je tedy lepší?

Na tuto otázku neexistuje univerzální odpověď. Teletina bývá zpravidla jemnější, a tak působí elegantněji. Také velmi dobře snáší vodu. Hovězina bývá na omak hrubší a dostupnější jinak má totožné vlastnosti a tedy nakonec je to individuální rozhodnutí co sedne nejlíp a v čem se budete cítít lépe. Osobní preference hraje velkou roli.