Jak pečovat o kožené oblečení a co mu škodí?

Extrémně odolná, skvěle vypadající, dlouho funkční – to je kůže. Lidé o ni stále obohacují svůj šatník, a to i přesto, že je dnes k mání řada nových materiálů. Dobře vědí proč. Taková pravá hovězí useň má totiž velmi unikátní vlastnosti. Její největší předností je vysoký stupeň ochrany, což ocení zejména motorkáři. Oděvy z kůže jsou navíc velmi stylové a nadčasové. Je fuk, v jaké době si je oblečete. Useň bude vždy vypadat náramně. Jak o kožené oblečení správně pečovat a co mu naopak škodí?

Impregnace

Je známo, že useň pohlcuje vodu, což samozřejmě není žádoucí. Proto hned po koupi nové kožené bundy (a jakéhokoli dalšího koženého oděvu) sáhněte po kvalitní impregnaci. Díky ní se z vaší nové bundy stane super parťák i do deště. Kromě toho taky zabraňuje prasklinám.

 Pozor, impregnační přípravek stačí nanést v tenké vrstvě. Pokud byste jej na kůži aplikovali ve větším množství, ucpali byste její póry.

 Impregnací před prvním použitím to ale nekončí, naopak. Tuto proceduru kůže vyžaduje průběžně, a to minimálně jednou ročně. Pokud si všimnete, že kůže začala opět pohlcovat vodu, neváhejte a naimpregnujte ji. 

Čištění

Může se zdát, že čištění koženého oblečení může být pěkný oříšek. Narozdíl od ostatních oděvů je totiž nemůžete jen tak hodit do pračky. Dobrá zpráva ovšem je, že na odstranění většiny skvrn si vystačíte s pouhým hadříkem a vlažnou vodou.

 Co dělat, když nečistoty po použití navlhčeného hadříku nemizí? Rozhodně v omývání nepokračujte příliš dlouho. Mohli byste tak narušit strukturu kůže, a to nevratně. Zkuste raději tento chytrý a jednoduchý trik: setřete skvrnu obyčejnou mazací gumou. Ideálně použijte měkkou bezbarvou pryž. Po vygumování je dobré místo ošetřit voskem, který kůži vrátí šmrnc.

Uložení ve skříni 

Useň potřebuje „dýchat“. Z toho důvodu kožené oblečení neskládejte do komínků, ale dopřejte mu prostor na dostatečně velkém věšáku ve skříni. V žádném případě jej ale nezakrývejte ochranným igelitovým obalem, který používáte například u obleku – pod nimi by se kůže zapařila a vy byste měli po parádě. Pokud zjistíte, že se na oděvu usadil prach, snadno se ho zbavíte prostřednictvím jemného kartáče. Dbejte taky na to, aby na kůži nesvítilo sluníčko, vybledla by.

Je pravda, že kožené oděvy potřebují poměrně velký kus pozornosti. Energie, kterou do péče o kůži vložíte, se vám ale stonásobně vrátí. Budou sloužit dlouhá léta a kdo ví, třeba je podědí i další generace.