Jak pečovat o kožené boty? Na tyto 3 věci nesmíte zapomenout

Chcete se ve své kožené obuvi cítit pohodlně na každém kroku? Se správnou péčí a vhodnými přípravky prodloužíte životnost svých bot a zároveň si užijete zaslouženou pozornost svého okolí, až napříště vyrazíte do společnosti. Přinášíme vám 3 osvědčené rady, které byste při péči o kožené boty rozhodně neměli opomíjet.

1. Drobné nečistoty očistěte kartáčem

Prach nebo smítka, která se vám na obuvi zachytí při chůzi po ulici, dostanete z povrchu kůže kartáčem na boty.

Pokud máte k dispozici kartáč se tvrdším vlasem, snadno zbavíte obuv i hrubších nečistot. Nešetrná manipulace může kůži spíše uškodit, proto i u kartáčování obuvi platí – všeho s mírou.

Chodíte-li v kožené obuvi pravidelně, není od věci je „vypucovat“ minimálně jednou týdně. Platí to zejména tehdy, pokud je venku nevlídné počasí nebo opakovaně procházíte místy s vyšší prašností a podobně. Důkladné vykartáčování je také nezbytné k tomu, abyste později mohli na boty nanést vosk nebo krém.

TIP: Chystáte se do víru velkoměsta a chcete se hodit do gala? Rozšiřte svůj šatník o elegantní kožené oblečení, které nechá vyniknout váš vytříbený módní vkus a dokonale jej sladíte s vycházkovou obuví.

2. S odolnou špínou si poradí voda a hadr

Na zaschlé šmouhy od bláta už vám možná kartáč stačit nebude. Sáhněte raději po hadříku, který nejprve namočíte do vlažné vody, vykroutíte a následně s ním vyčistíte zašpiněná místa na povrchu obuvi.

Malé množství vody koženým botám neublíží, musíte je však nechat řádně oschnout. Po odstranění skvrn je nechte stát v místnosti při pokojové teplotě. Nepokládejte boty blízko topení, krbu nebo kamen.

Kůže vystavená příliš vysokým teplotám se vysušuje a může začít praskat. O svůj oblíbený pár bot byste tak snadno mohli přijít.

3. Leštění bot: krém nebo vosk?

Pokud již máte boty očištěné, přejděte k aplikaci vhodného přípravku, díky kterému svými botami oslníte každého, s kým přijdete do styku. Jak při leštění bot postupovat?

  • Leštění obuvi krémem – za pomocí malého kartáčku nebo hadříku naneste na povrch kůže vrstvičku krému. Následně ji opatrně rozetřete po celé ploše boty.

TIP: Na trhu dnes najdete celou řadu krémů, které se liší cenou i kvalitou. Pokud chcete mít své boty jako ze škatulky, zbytečně na krémech nešetřete. Nejlevnější krémy někdy zanechávají nevábný zápach a navíc obsahují vysoký podíl ropných produktů.

  • Leštění obuvi voskem – na bavlněný hadřík naberte malé množství vosku a krouživými pohyby jej opatrně roztírejte na pevné části boty.

Občas můžete hadřík s voskem opatrně navlhčit několika kapkami vody, a tím si roztírání tuhého vosku usnadnit. Jako „nádobka“ na vodu vám skvěle poslouží víčko od vosku.

TIP: Zvláště opatrní buďte s aplikací vosku v oblasti paty nebo špičky boty. Při chůzi se tato místa běžně „prohýbají“. Dochází k namáhání, a tedy i vyššímu riziku popraskání kůže. Příliš velká dávka vosku by tak mohla zvýraznit drobné deformace, čímž by vašim botám spíše ubrala na kráse.

Leštění dělá mistra: jak často o kůži pečovat?

Zrcadlového lesku nedosáhnete po jediném dni s kartáčem a lešticím přípravkem v ruce. Bude to chtít trochu cviku jak při čištění a leštění bot, tak při výběru vhodného přípravku.

Dále záleží také na druhu kůže: jiný způsob údržby vyžaduje hladká přírodní useň, jiný broušená kůže (známá také pod pojmem „semiš“).

Jedním z hlavních klíčů k úspěchu je však pravidelnost. Kožené boty byste měli přeleštit minimálně jednou měsíčně. Jedná se o oddychovou činnost, při které si vyčistíte nejen obuv, ale i hlavu. A navíc se budete v botách cítit nadmíru komfortně, ať už vyrazíte na pracovní schůzku nebo za přáteli.