Výhody kožené bundy oproti kožence

Přemýšlíte, jestli má cenu investovat do bundy z pravé kůže, když můžete mít obyčejnou koženkovou, která vypadá na pohled stejně, a přitom je značně levnější? Připadá vám jako nesmysl utrácet tisíce za nějaký kus oblečení? Pojďme se podívat zblízka, jestli (to) má opravdu takovou cenu.

Lepší pořádná kachna než pár kaček

Buď si můžete kupovat každý rok či dva novou koženkovou bundu za pár kaček, anebo si za už značně vykrmenou kachnu koupit bundu koženou, která vám vydrží dlouhé roky.

Jasně, pokud obvykle počítáte s oblečením na dvě sezóny, pak uznáváme, že kožená bunda by vám tu kachnu parádně oškubala. Nicméně přihlédnete-li k tomu, že tenhle matroš s vámi neprožije dvě sezóny, ale značný kus života, pak se o svou kačenu obávat nemusíte.

Pravá kůže je totiž odolná proti poškrábání, neodlupuje se a netvoří se na ní vrásky zmačkáním. Při správné péči tak i po letech vypadá stále jako nová a vyhozené tisícovky se vám nakonec vrátí. Když už jsme načali tu kachnu… – nejen, že tedy nebude oškubaná, ale dokonce jí ještě naroste nové peří!

3

Ve všem dobře, v kožené sám sebou

Co když se ale změní móda, která se mění každý rok, a vy pak budete v té předražené bundě vypadat jako exot? Nebo se vám prostě jen změní styl oblékání a už se vám kůže nebude k ničemu hodit?

Řekneme vám tajemství – kůže se vám hodí vždycky. Stejně jako se nesvléknete po roce z té vaší a nezačnete chodit bez kůže, stejně tak nemusíte zahazovat ani koženou bundu.

Tenhle materiál totiž z módy nevychází. Nosil se před sto lety a nosí se stále. Navíc se hodí ke všemu, takže můžete klidně přecházet od mladistvé a svěží ležérnosti a originality k dospělácké eleganci a „konzervě“, být za slušného disciplinovaného člověka i rebela s motorkou a nikdy nebudete v těch několika tisících vypadat jako blázen.

Kámoška do (ne)pohody

Obdivuhodná životní výdrž ale není jedinou pozitivní vlastností pravé kůže. Tahle roštěnka jich skrývá celou řadu, a právě proto je tak oblíbená už celé staletí. Své místo našla u pilotů, motorkářů i byznysmenů.

Kožená bunda je poddajná, příjemná na dotek a hřejivá, ale zároveň je prodyšná, takže se v ní nebudete pařit jak v papiňáku. Můžete si ji tak bez obav vzít jak v chladnějším počasí, tak i v teplejších dnech jen tak přes triko na procházku, koncert nebo jinou zábavu. Anebo samozřejmě na mašinu, na které vás ochrání bundy s vyjímatelnými chrániči.

Umělá koženka vám takový komfort nikdy nenabídne, stejně jako byste těžko nahrazovali vaši vlastní kůži.

Vegana nepotěší, třídiče odpadu ano

Pravá kůže asi těžko potěší vegana, který se vyhýbá veškerým živočišným produktům, ať už je to maso, pro které bylo zvíře poraženo, nebo produkty získané druhotně. Nicméně každá bunda má dvě strany.

Tou druhou je, že kůže jako přírodní materiál je biologicky odbouratelná, to znamená, že nezatěžuje planetu odpadem jako umělé náhražky.

Zároveň neobsahuje toxické látky a neulpívají na ní tolik různé alergeny, na které mohou citlivější osoby v jiných materiálech reagovat. Co se tedy týče našeho zdraví, pak i tady můžeme pravé kůži připsat nějaké ty bodíky navíc.


Pokud tedy chcete něco, co s vámi vydrží déle než plná nádrž a najdete v tom pohodlí i přizpůsobivost, pak se vykašlete na umělotinu a vezměte za rukáv pořádnou koženou bundu!