Jaké kůže se nejčastěji používají pro výrobu koženého oblečení?

Oděvnické kůže neboli usně, které se používají pro šití oblečení, jsou měkké, přiměřeně pružné, odolné proti změnám barev a odolné vůči otěru. Zjistěte, z jakých usní se šije nejčastěji a jaké jsou jejich vlastnosti.

Pevná hovězina

Hovězina se získává z domestikovaných zvířat (tur domácí). Jde o nejběžnější kůži, která se pro šití kožených bund a dalších oděvů používá nejčastěji. Je charakteristická výraznou strukturou a hustě propletenými vlákénky. Jedná se o pevný, tužší a odolný materiál, na kterém se časem vytváří nádherná patina. Hovězina se používá pro šití kožených bund, kalhot, galanterie a motorkářských rukavic.

Luxusní teletina

Jde o kůži z telat nebo mladého skotu. Je hebká na dotek a má jemná vlákna. Struktura materiálu není tak výrazná jako u hověziny. Teletina je pevná, pružná a odolná. Používá se pro výrobu luxusních výrobků, například peněženek. Je dražší než hovězina.

Jemná skopovice

Skopovice je kůže z ovcí. Jedná se o měkký materiál s jemnou strukturou. Svými vlastnostmi je srovnatelná s teletinou. Díky své jemnosti, pružnosti a hebkosti se z ní šijí vycházkové rukavice, kabáty, lehké kožené bundy ale také vesty. Pevnost a sílu ovčí kůže určuje srst. Čím hustější vlna, tím slabší kůže. Skopovice má jemnou kresbu a chloupkové kanálky vytváří dojem krajky.

Tabulka vlastností jednotlivých usní
Screenshot 2023-10-25 224337

Obecně nelze říci, která kůže je nejlepší. Záleží na tom, jaké vlastnosti od kožené bundy a dalšího oblečení očekáváte. Hovězina je tužší a odolnější, teletina a skopovice spíše pružnější a měkčí. Váháte s výběrem? Rádi vám pomůžeme.Návrh bez názvu