Kevlarové oblečení je trendy, odolné a chrání při nebezpečí

Kevlarové oblečení kombinuje trendy look s maximálním bezpečím. Obléct ho můžete na motorku, při manuální práci i do města. Proč by nemělo chybět ani ve vašem šatníku?

Co je to Kevlar a jaké jsou jeho vlastnosti?

Kevlar je obchodní značkou para-aramidového vlákna, které bylo vyvinuté firmou DuPont v roce 1971. Za jeho vznikem stojí vědkyně Stephanie Kwolek.

Kevlar si představte jako textilii, která je na rozdíl od ostatních látek extrémně pevná a odolná. Netaví se ani při vysokých teplotách. Při teplotě 400 °C zuhelnatí. Odolává mechanickému oděru a poškození, například proříznutí nebo průstřelu. Nepoškodí ji ani chemikálie. Původně se kevlarová vlákna používala pro výrobu výztuh do závodních pneumatik, proto jsou až 5 krát lehčí než ocel.

Co všechno se z Kevlaru vyrábí?

  • Oblečení pro motorkáře,
  • pracovní oděvy a doplňky (rukavice),
  • neprůstřelné vesty,
  • části letounů a raketoplánů atd.

 brixton

Proč si pořídit oblečení s kevlarovým vláknem?

Oblečení s kevlarovým vláknem je ideální do pracovního prostředí, ale třeba také na motorku. Kupříkladu kevlarové košile se obvykle šijí z bavlněného materiálu, ale nejvíce exponované části mají vyztužené Kevlarem. Jde zejména o lokty a ramena. Existují však také košile se snímatelnou kevlarovou podšívkou.

Bezpečnost při jízdě na motorce je prioritou číslo jedna, a tak byste na stroj měli nasedat nikoliv v klasických, ale v kevlarových džínách. Kevlarové džíny jsou na správných místech podšity kevlarovou tkaninou. Zpravidla ji najdete na kolenech a hýždích i ve švech. U některých modelů je Kevlar součástí tkaniny přímo. Džíny vylepšené o Kevlar vydrží i tření při pádu z motorky.

Výhodou oblečení s kevlarovým vláknem je vyvážená kombinace designu, ochrany, pohodlí a odolnosti. Kevlarová košile vypadá na první pohled jako klasická fashion košile, ve které vyrazíte třeba do obchodu. Při práci vás ale ochrání třeba před pořezáním. Džíny s kevlarovou výztuhou na první pohled nepoznáte od klasických. Mají trendy look a jsou dostupné v oblíbených střizích. Vyrazit v nich můžete na procházku nebo do restaurace, a pak bezpečně odjet na své jednostopé krásce.