Jak vyprat koženou bundu a správně o ni pečovat?

Ačkoli pravá kůže je považovaná za velmi odolný a prakticky nestárnoucí materiál, neznamená to, že je i samočistící a že nepotřebuje žádnou péči. Kožená bunda je sice odolná parťačka na celé desetiletí, ale dokáže být i citlivka, která potřebuje vaši pozornost. Jak si ji hýčkat a co dělat, když se vám zašpiní?

Impregnujte, ať není mokrá

Jakmile budete mít novou krasavici doma, rovnou ji neúprosně postříkejte impregnačním sprejem, abyste zajistili, že se voda jakéhokoliv skupenství do kůže nevpije, ale místo toho bude stékat po ní. Impregnaci zopakujte klidně i 2x – 3x do roka, nebo zkrátka pokaždé, když si všimnete, že materiál má tendenci vodu nasávat. Pamatujte, že nejlepší bunda je ta, která abstinuje!

Kůže obecně nemá ráda časté změny vlhkosti, déšť, sníh či mlhu, proto pokud máte možnost, tak se těmto vlivům vyhněte. Když už se stane (a ono se tak určitě někdy stane), že vám bunda zmokne, rozhodně ji nesušte v blízkosti topení nebo dokonce v sušičce na prádlo! Místo toho ji nechte uschnout při pokojové teplotě jejím vlastním tempem.

Buďte na ni něžní

“Špíněodolnost” bohužel ještě nikdo nevymyslel, a tak si musíte bundu v čistotě udržovat sami. Jak už jsme ale řekli, je to citlivka, a tak na ni buďte něžní.

Na drobné skvrny jednoduše vezměte mokrý bavlněný hadřík a zkuste bundu opatrně očistit, případně použijte kastilské mýdlo nebo třeba mýdlo s jelenem. Rozhodně ale koženou bundu nikdy neperte v pračce a nepoužívejte na ni agresivní prací prostředky či aviváž. Pokud potřebuje větší zásah, pošlete ji raději k odborníkovi do oděvního wellness – tedy do čistírny.

Jestliže zvolíte šetrnou domácí očistu, nechte bundu opět volně uschnout při pokojové teplotě a následně ji promažte speciálním balzámem, který udržuje kůži vláčnou, pružnou a zabraňuje jejímu vysušení. Takové namazání byste měli čas od času zopakovat.

Dopřejte jí prostor

I když byste ji na sobě měli nejradši pořád, přijde doba, kdy budete vzhledem k ročnímu období potřebovat pauzu. Během té dopřejte své kožené bundě suché a temné místo, kde si bude moct v klidu viset na ramínku. Rozhodně ji nenechávejte někde, kam svítí slunce, nebo zabalenou v igelitu.

Zároveň nemá ráda, když se na ni lepí něco dalšího, zvlášť ne další bunda s jinou barvou kůže. Ne že by to byly rasistky, ale mohlo by dojít k nechtěnému spojení jejich barevných genů.

Láska je investice i péče

Do každé lásky je potřeba něco investovat a nezapomínat o ni pečovat, aby vydržela. S koženou bundou je to stejné. Počáteční investice sice stojí za to, ale vyplatí se jen, když se téhle kožené dámě budete věnovat. Tak ať vám slouží! 😊

 

Kožená bunda jako nezbytnost vašeho šatníku na jaro 2024 i ta další(3)